Замітка для любителів збирати гриби

03.07.2018 15:41
Загальні новини
Літо та рання осінь - самий плідний для грибників період. Гриби – варять, тушать, сушать, заготовляють на зиму. Це продукт харчування який нам подарувала сама природа. Але перш ніж заготовляти гриби на зиму треба бути вкрай обережними, адже серед їстівних грибів може попастися отруйний, який може  призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму можуть викликати токсини, алканоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду. Тому лісівники ДП «Бучацький лісгосп» просять громадян прилеглих територій бути дуже обережними при збиранні грибів і дають такі поради:
 
-         Збирайте лише ті гриби, про які добре знаєте, що вони їстівні;
-      Ні в якому разі не можна збирати й вживати в їжу незнайомі гриби, а також ті, про які в довідниках сказано, що їхні їстівні якості невідомі;
-         Перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте геть червиві, старі;
-        Ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтеся;
-   Краще збирати гриби рано – вранці. Вони свіжі, міцненькі, добре зберігаються;
-   Збирайте гриби в кошик чи повітряну тару. У відрі (пластмасовому чи металевому) і пластиковому пакеті гриби псуються дуже швидко;
-  Уникайте місць збору грибів, розміщених поблизу сміттєзвалищ, автомагістралей, токсичного виробництва;
-      Потрібно постійно пам’ятати, що відрізнити їстівні гриби від отруйних можна тільки в комплексі їхніх зовнішніх ознак, що є характерними для того чи іншого виду. Гриби, які викликають у Вас сумніви краще показати досвідченому грибнику.